Как да постъпим при авария на пътя

  1. Първото нещо, което задължително трябва да направим, е да отбием от пътя на безопасно за нас място.
  2. Пускаме аварийните светлини на автомобила, обличаме светлоотразителната жилетка, изваждаме предупредителния триъгълник, чието предназначение е да предупреди останалите водачи в движението да намалят скоростта и да се движат с повишено внимание, заради авариралия автомобил. Предупредителният триъгълник се поставя в изправено положение със светлоотразителната част към посоката на движение. Той трябва да е на не по-малко от 50 метра. Колкото по-далеч е триъгълникът, толкова повече време за реакция ще имат останалите участници в движението.
  3. Съветваме ви да напуснете автомобила и да чакате помощ встрани от пътя на безопасно място, най-добре зад мантинелата на пътя. След което трябва да помислим за репатрирането на нашия автомобил.
  4. Ако нямате абонамент или визитка на фирма за репатриране, най-добре да потърсите в интернет за репатрираща фирма, известна още като пътна помощ. Много е важно да обясните на диспечера точно къде се намирате, каква е повредата на автомобила, какъв е моделът на автомобила, колко човека пътувате и колко багаж имате. Диспечерът трябва да прецени точно какъв специализиран автомобил да изпрати към вас. Ако пропуснете нещо, рискувате да дойде неподходящ камион и да се наложи да заплатите идването на друга техника или да бъдат нанесени допълнителни щети върху вече повредения ви автомобил. 
  5. Броят на пътниците също е задължително да бъде упоменат, защото повечето автомобили на пътна помощ разполагат с едно или две места за пасажери. Съветваме всеки, който има нужда от пътна помощ, да се допитва до професионални лицензирани компании с доказани имена в бранша, защото рискувате собствената си безопасност, когато се доверявате на нелегални непрофесионалисти.

Leave a Reply

Close Menu
Call Now Button